Insights  |  News

Hanbury Joins Tigernation

David Keith, Jul 31, 2018
Insights  |  News

Welcome to our 2018 Summer Scholars

Adam Schultz, Jun 05, 2018
Insights  |  News

William H. Dodge and Jesse Green join Hanbury

David Keith, May 25, 2018
We believe buildings that are loved and endure, matter. Hanbury Design Philosophy
Project  |  Architecture

North Campus Residence Hall and Dining Commons

University of Chicago

In 2012, Hanbury worked with the University of Chicago to expand their house concept and developed the program, planning and concept for 800 students, faculty-in-residence accommodations, dining and academic space. The community was sited in a new residential precinct on the north edge of campus. 

The University is known for its high-level intellectual energy, fostered in part by a unique system of on-campus residences made up of 35 houses. These communities of about 100 students from all four years who eat, study, debate, and play together, sharing a cluster of individual rooms and common areas within the larger residence halls. Each has its own traditions and culture, with an independent house council and resident staff. 

Following the program and concept development, Hanbury partnered with Studio Gang Architects for final design in a design-build competition. The new community, is comprised of eight houses; dining, retail, lounge, and multi-purpose rooms; offices and classrooms; and a community commons, as well as residence staff and resident master apartments. Each house features a “hub” consisting of three floors each that acts as “a house within a house,” connecting all levels physically and visually. The lowest floor of the hub acts as the living room and kitchen, with a dining area and lounge seating in the main gathering space. The mid-level has an entertainment area for TV and video games, and smaller seating areas for group discussion or study. The uppermost level of each hub hosts study and meeting space overlooking the levels below. Meanwhile, private community courtyards offer a place to gather, study and relax with the members of your house.

Diversity is an intentionally designed component of this work; a cross section of students’ academic and extracurricular interests and cultural backgrounds stimulates a high level of personal growth. Space is intentionally designed to promote engagement an well being.

“We are so pleased with your work here at the University of Chicago, and have benefited greatly from your insight, knowledge of the industry, and responsiveness. Many thanks for your ongoing collaborations.”

–Steven Wiesenthal, FAIA, Senior Vice President and University Architect, University of Chicago

Project  |  Architecture

Refectory

Rhodes College

Built in 1925, Rhodes College's Catherine Burrow Refectory is part of the National Historic Register. Over the years, multiple additions to accommodate enrollment growth resulted in an unwieldy dining area that students dubbed "the Rat." To give the historic facility new life and better respond to the demands of the 21st-century student, Hanbury planned, programmed and designed a distinctive, fresh and state-of-the-art space that remains in harmony with the symbolism and architectural traditions of the campus. 

Renovations and an 18,000-square-foot addition have transformed the refectory into a marketplace servery with a diverse range of seating options. The existing kitchen and oven flues were reimagined as a fireside lounge for informal dining. A new dining area complements the fabric of the original building and historic dining rooms, and the interior ambiance is inviting; good food and conversation are the focus.

The Catherine Burrow Refectory has become a major destination and focal point of the campus.  While the new additions and renovations are distinctly modern, the new private dining room, along with the fireside lounge, complement the historic fabric of the original building.

“With good planning and a creative design, Hanbury transformed our dining facility into a highly functional and inviting dining environment where students also come to study and socialize.”

– Brian Foshee, Director of Physical Plant, Rhodes College

Project  |  Architecture

Forbes Center for the Performing Arts

James Madison University

The Forbes Center for the Performing Arts at James Madison University comprises five venues and tells a remarkable story of transformation, innovation, site optimization, and safety, impacting the student experience, the University, and the community. Boldly affirming the university’s commitment to the arts, it provides innovative spaces for theater, music, and dance education, and performance.

Once underserved by a 1960s-era theater that was essentially a multi-purpose auditorium and an even older experimental black-box theater, the university now boasts a full array of separate venues under one roof, complete with advanced technologies and equipment. Highly adjustable programmable acoustics in the Concert and Recital Halls; a tension wire grid mirroring the shape of the Proscenium Theater thrust stage; and retractable seating are all features allowing rehearsal and performance to take place in the same space. Retractable seating at the Proscenium and Studio Theaters provides audience and performance flexibility.

Because the Center is situated on Main Street, which is also a U.S. highway, safety improvements were an additional concern. The design team created an underground viaduct connecting the campus with the Forbes Center and a newly constructed parking facility. This new cultural arts corridor draws non-arts majors, faculty, staff and the public to both formal and impromptu performances. Lastly, the Center completes JMU's iconic quad, anchoring its arts offerings in the community and the student experience.

“The facility is only a few months old and we are remarkably satisfied by the practical and aesthetic integrity of the spaces. The Forbes Center for the Performing Arts at James Madison University is a gem.”

– Richard Finkelstein, professor and artistic director, James Madison University